Ergonomie op het werk - SANTERGO

Ergonomie, comfort en innovatie zijn het DNA van SANTERGO

door | mrt 27, 2022

Bij ergonomie denkt u waarschijnlijk het eerst aan een ergonomische bureaustoel of een in hoogte verstelbare tafel, maar ergonomie op de werkplek of in het thuiskantoor gaat veel verder. Enerzijds gaat het om het besef hoe de werkprocessen door een betere ergonomie verbeterd kunnen worden en anderzijds om de vraag met welke hulpmiddelen of aanpassingen dit het best bereikt kan worden. SANTERGO is een combinatie van beide.

 

Missie van SANTERGO

SANTERGO - ergonomie

Sinds de komst van computers in het dagelijks leven heeft zich een grote verandering voorgedaan in het gedrag van de mensen. Of het nu op het werk is of thuis, de moderne mens verricht zijn activiteiten steeds vaker vele uren per dag zittend voor een beeldscherm. Helaas wordt er te weinig aandacht besteed aan ergonomie en gezondheid. Het gebrek aan ergonomie kan fatale gevolgen hebben, zoals rugpijn, nekproblemen, spanning in de schouders, peesontsteking, trombose, hoofdpijn en vele andere typische kantoorziekten.
Al meer dan 20 jaar bied ik als ergonomie-expert diverse oplossingen om met meer ergonomie een betere levenskwaliteit te bereiken. Soms zijn kleine veranderingen genoeg en soms kan men niet om een nieuwe aankoop heen. Een van mijn specialiteiten zijn ergonomische bureaustoelen, die effectief veel kunnen bijdragen tot een betere gezondheid, hogere efficiëntie en minder of geen pijn bij het zitten. Door mijn werk als consultant in ergonomie heb ik echter ontdekt dat een ergonomische bureaustoel niet alle problemen op een werkplek oplost. Ergonomie bestaat uit vele verschillende elementen en beïnvloedt het totale proces, vergelijkbaar met diverse tandwielen die in elkaar grijpen en zo het effect beïnvloeden.
Met SANTERGO is een merk ontstaan dat gefundeerde antwoorden en oplossingen op het gebied van ergonomie biedt. Met SANTERGO heb ik mij ten doel gesteld om mijn brede ergonomische kennis door te geven en zo met mijn blogs concrete hulp te bieden bij de meest uiteenlopende thema’s op kantoorgebied. Bovendien zijn met het merk SANTERGO verschillende innovatieve producten gecreëerd, die de ergonomie bevorderen en zo voor een betere levenskwaliteit zorgen. Aangezien mijn roots in Zwitserland liggen, zijn precisie en goede kwaliteit heel belangrijk voor mij, wat dan ook weerspiegeld wordt in de SANTERGO producten. Maar wat in geen enkel SANTERGO product ontbreekt, is de topergonomie, die comfort en gezondheid bevordert, zodat een pijnvrij en efficiënt leven gegarandeerd is.

 

Definitie van ergonomie

kantoor scherm secretaresse mouse ergonomie

Om beter te begrijpen wat ergonomie eigenlijk inhoudt, heb ik hier een korte samenvatting opgesteld.
In principe beoogt de ergonomie de arbeidsprocessen zodanig te verbeteren dat de arbeidsresultaten optimaal zijn, zowel wat de kwaliteit als wat de doelmatigheid betreft. Tegelijkertijd wordt er echter naar gestreefd de mensen zo min mogelijk te vermoeien en ervoor te zorgen dat zij tijdens de uitoefening van hun werk geen gezondheidsschade oplopen. Het doel is een ideale verhouding tussen mensen en voorwerpen te vinden, zodat een maximale harmonie ontstaat.
De processen en procedures op de werkplek worden met kleine of grote wijzigingen in een bestaande structuur geoptimaliseerd. In de meeste gevallen kan met een verschuiving of aanpassing van de hoogte, de hoek of een andere opstelling van een toestel volstaan worden. Bij grote tekortkomingen moeten ergonomische arbeidsmiddelen toegevoegd of bepaalde producten geheel vervangen worden. Uiteindelijk moet alles bijdragen tot gezonder en comfortabeler werk. Dit zou op een lange periode gericht zijn en dus uiteindelijk het positieve effect hebben van meer efficiëntie en een betere economie, terwijl tegelijkertijd de gezondheid van de persoon in kwestie beschermd wordt.

 

Blog van SANTERGO

pagina blog santergo

Omdat de verschillende aspecten van ergonomie in een kantoor of thuiskantoor zeer uiteenlopend kunnen zijn, geven de blogs van SANTERGO gedetailleerde antwoorden op talrijke onderwerpen met betrekking tot het leven op kantoor. Alle berichten zijn gebaseerd op praktijkervaring en hebben dus een diepgaande fundering, waarbij echte hulp en nuttig advies doorgegeven wordt.
De blogs zijn ook bedoeld om te helpen bij beslissingen over nieuwe aankopen, zodat een objectief oordeel gevonden kan worden over het meest geschikte product.
De onderwerpen van de verschillende SANTERGO blogs omvatten een breed spectrum. Van een ergonomische bureaustoel, tot in hoogte verstelbare tafels, plaatsing van werkapparatuur, het kiezen van de meest geschikte muis, hoe te werken met een toetsenbord, waarom een laptopstandaard handig kan zijn, hoe een werkplek optimaal verlicht moet zijn, hoe planten aanzienlijk bijdragen aan meer zuurstof en gezondere lucht, en nog veel meer.
Krijg zelf een overzicht van de verschillende blogs en kies uw favoriete onderwerp.

 

Ergonomische accessoires van SANTERGO

muis en toetsenbord pad - SANTERGO

SANTERGO produceert ook eigen ergonomische accessoires voor de kantoor- en vrijetijdssector. De nadruk ligt altijd op ergonomische voordelen en, voor zover mogelijk, op ecologie en een verstandig gebruik van grondstoffen.
Door mijn jarenlange ervaring in de ergonomie heb ik gemerkt dat steeds meer mensen last hebben van peesontstekingen, die meestal het gevolg zijn van overbelasting of verkeerde belasting van de polsen in verband met het gebruik van een toetsenbord of computermuis. Dienovereenkomstig zijn er ook vele hulpmiddelen om wat verlichting van deze kwalen te krijgen. Ik heb echter nog geen milieuvriendelijk en ecologisch product gevonden dat tegelijk een maximaal comfort biedt, en zo zijn de polsbeschermers van SANTERGO geboren. Deze polssteunen of -kussens zijn verkrijgbaar voor zowel de muis als het toetsenbord. Het bijzondere aan deze polssteunen is de vulling, die bestaat uit biologische gierstkaf, die zacht en comfortabel aanvoelt. Bovendien kan de gierstkaf precies aan de anatomie van de pols aangepast worden. Maar ook de buitenstof is gemaakt van een milieuvriendelijk TENCEL-weefsel, dat gemaakt wordt van eucalyptusbomen en 10 keer minder water nodig heeft dan bijvoorbeeld katoen. SANTERGO biedt deze TENCEL-stof in vijf verschillende kleuren aan. De stof zelf is uiterst resistent en voelt zo glad aan als zijde. Een absolute plus voor alle mensen die een gevoelige huid hebben of gewoon een natuurlijk comfort voor hun polsen willen ervaren.
Een ander ergonomisch artikel van SANTERGO is een ergonomische horlogeband voor de Apple Watch. Dit bandje is zo ontworpen dat het horloge niet om de pols zit, maar schuin op de handpalm, tussen de duim wijsvinger. Hierdoor kan de tijd op een “ergonomische” manier afgelezen worden zonder dat de onderarm tegen het lichaam gedraaid moet worden bij het aflezen van de gegevens. Aangezien deze horlogeband vooral bedoeld is voor sportactiviteiten, is een huidvriendelijk siliconenmateriaal gebruikt ten behoeve van de hygiëne en eenvoudige reiniging. Deze ergonomische horlogeband is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren, waarbij de gele versie ook fluorescerend is.
Als u meer informatie over de SANTERGO producten wenst, kunt u die via de SANTERGO webshop vinden.

 

Slotgedachten

Ergonomie op het werk - SANTERGO

Voor investeringen zoals een nieuwe mobiele telefoon of een laptop, vindt men gewoonlijk relatief snel budget en schaft men deze apparaten aan. Als alles na een paar jaar al verouderd is, is het niet zo’n probleem om een opvolger te kopen.
Als het om ergonomie gaat, merk ik vaak dat vele mensen zich er niet voldoende van bewust zijn hoe belangrijk ergonomische hulpmiddelen voor hun gezondheid zijn, en dat mensen er het budget niet voor hebben. Het is nog erger wanneer iets wordt aangeschaft, bijvoorbeeld een bureaustoel, die om geld te besparen in het lage prijssegment moet zitten. Helaas kan deze “besparing” snel een negatief effect hebben en enorme schade aan de gezondheid toebrengen.
Mijn tip aan iedereen hier is dat het belang van ergonomie bovenaan de prioriteitenlijst zou moeten staan. Vooral de werkplek dient goed in de ergonomische basisbehoeften te voorzien. Voor zo’n analyse, beveel ik mijn blog aan: “Hoe ergonomische en menselijke factoren te beïnvloeden”.
Ergonomie is geen luxe, maar een noodzaak die een blijvend effect heeft en uiteindelijk voor meer levenskwaliteit en levensvreugde zorgt.

Als u echt geïnteresseerd bent in ergonomische tips en deze regelmatig wilt ontvangen voorzien van originele tekeningen en vele praktijkervaringen, kunt u deze gratis per e-mail ontvangen of direct alle 50+1 tips als Kindle of als hoogwaardig boek “Wellness op het werk”.

Benieuwd hoe je jouw werkomgeving gezonder kan maken en op die manier de productiviteit van jou en je werknemers omhoog kan krikken? Maak snel een afspraak en kom het te weten!

Deel dit artikel

ODE AAN DE SLIPPER

ODE AAN DE SLIPPER

Wees eens lief voor je voeten, kies je schoeisel met zorg, zowel thuis als op je werk. Meeslepend zong hij, Elvis...

Lees meer
Roestvrije gewoontes

Roestvrije gewoontes

Over de kracht van gewoontes en de zin van checklists. Heel veel acties en handelingen verricht je zonder erbij na te...

Lees meer