TERGOFIT rechte rug en hoe rugpijn te voorkomen

Hedendaagse Quasimodo, of toch niet?

door | mei 4, 2020

Over het belang van een rechte rug en hoe rugpijn te voorkomen.

Het zal je maar gebeuren: bij de binnenkort hopelijk volledig gerestaureerde Notre Dame solliciteren als klokkenluider en te horen krijgen dat je overgekwalificeerd bent vanwege je te kromme rug …. Om meerdere redenen géén aanlokkelijk vooruitzicht.

Onze rug: 24 wervels, tussenwervels, een heiligbeen en een staartbeen, beschermer van de inwendige organen, basis voor stabiliteit van het lichaam én om te kunnen bewegen, tillen en dragen, tunnel voor het ruggenmerg: de telefoonkabel van en naar de hersenen.

Zo’n belangrijk orgaan, toch gaan we er soms zo onverschillig mee om, met als gevolg rugpijn en rugklachten. En niet weinig ook: 75% van de mensen heeft wel eens last van zijn rug, rugklachten zijn een belangrijke bron van (tijdelijke / blijvende) arbeidsongeschiktheid.

Ook al gaan de meeste rugklachten binnen een paar weken over, het aloude devies “voorkomen is beter dan genezen” gaat ook hier op.

Wat kun je doen?

Ten eerste: inefficiënt werken! Zet je printer ver weg, ga op een andere etage naar het toilet, loop drie keer ook als het in één keer kan, haal één kopje koffie of thee per keer in plaats van een volle kan, loop even naar je collega in plaats van mailen, neem de trap in plaats van de lift, et cetera. Het lopen is goed voor je rug, en je voorkomt dat je te lang achtereen in een zelfde houding bezig bent.

Ten tweede: wen je zelf een goede zithouding aan. Dit houdt in: rechte rug, tegen de leuning van de stoel (al dan niet met een kussen), knieën in een hoek van 90° en voeten plat op de grond, hoofd rechtop, schouders en nek ontspannen, armen in een hoek van 90 ° op de armleuningen. Zoals Gerrit Rietveld al zei: “Zitten is een werkwoord. Als je moe bent ga je maar liggen.”

Ten derde: Kijk kritisch naar je werkplek. Zijn tafel en stoel goed afgesteld voor jouw lichaam? Staat je beeldscherm op de juiste afstand en met de goede hoek? Geen last van (koude) tocht?

Ten vierde: Let op de tijd. Voorkom dat je te lang achtereen zit, wissel af met andere bezigheden, loop in de pauze, kies eens voor staande vergaderen (met als positief neveneffect minder “praten om te praten”).

Ten vijfde: Zorg voor voldoende slaap en een goed matras.

Ten zesde: Let op je houding en werkwijze bij fysieke inspanningen als de tuin spitten, boodschappen doen voor het buurtfeest, (iemand helpen) verhuizen of stoeien met kinderen die alleen de woorden “nog een keer” lijken te kennen…

Ten slotte: Neem pijnklachten serieus maar stop niet met bewegen. Warmte, massage, en oefeningen kunnen de pijn verlichten. Zoek specialistische hulp als de klachten niet binnen een paar weken zijn verdwenen.

Investeer in je rug, voorkom ernstige of blijvende schade. Want, zoals een bekend cosmeticamerk al jarenlang zegt: “Je bent het waard!”

Benieuwd hoe je jouw werkomgeving gezonder kan maken en op die manier de productiviteit van jou en je werknemers omhoog kan krikken? Maak snel een afspraak en kom het te weten!

Deel dit artikel

ODE AAN DE SLIPPER

ODE AAN DE SLIPPER

Wees eens lief voor je voeten, kies je schoeisel met zorg, zowel thuis als op je werk. Meeslepend zong hij, Elvis...

Lees meer
Roestvrije gewoontes

Roestvrije gewoontes

Over de kracht van gewoontes en de zin van checklists. Heel veel acties en handelingen verricht je zonder erbij na te...

Lees meer