Risico op trombose door te harde zitkussens

door | jul 22, 2020

In Europa sterven jaarlijks ongeveer 500.000 mensen aan trombose. De vorming van een trombose is het gevolg van de pathologische productie van een bloedstolsel. Bloedstolsels (trombus) kunnen zich zo in de bloedvaten vormen, bijvoorbeeld in een ader. Een van de oorzaken is een vertraging van de doorbloeding, die vaak wordt veroorzaakt door het langdurig op een te harde ondergrond te zitten.

Het is vooral een probleem dat slechts geleidelijk merkbaar wordt. Het is te herkennen aan een gevoel van warmte in de benen, gevoeligheid voor druk, maar ook aan zwelling of zelfs pijn. Strakke huid of blauwachtige verkleuring zijn verdere aanwijzingen voor trombose en de ernstige gevolgen daarvan tot en met longembolie, die tot levensbedreigende situaties kunnen leiden. Wat kan je er dan aan doen als je bureaustoel of andere zitmeubel bijna geen bekleding heeft of volledig van hard materiaal gemaakt is en het dus moeilijk wordt voor je bloedcirculatie?

Een onmiddellijke maatregel die snel kan genomen worden zijn kleine kussens of bekleding van tuinstoelen. Plaats deze op de harde delen van je stoel. Je kunt ze gebruiken om zowel de zitting als de rugleuning te dempen tot de gewenste zachtheid bereikt is. Een ander middel, dat ook overal snel bij de hand is, zijn hand- of baddoekjes. Deze kunnen het best een paar keer opgevouwen worden en op het drukpunt van je kantoor- of werkstoel geplaatst worden. Zo kan je in een paar seconden een gezondere zithouding genereren.

Aangezien de meeste stoelen de belangrijke lendensteun missen, is het ook sterk aanbevolen om een handdoek of keukenhanddoek op te rollen en deze in het gebied van de onderrug (lordose) te plaatsen. Op deze manier kan je ook rugklachten voorkomen en een gezonde en ergonomische houding met je wervelkolom (columna vertebralis) creëren, waardoor de tussenwervelschijven (discus intervertebralis) ontlast worden.

Het risico op een bloedstolsel neemt met de leeftijd toe. Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt en stimuleer zo de bloedsomloop. Het drinken van voldoende vloeistoffen, bij voorkeur water, helpt ook proactief. Vermijd roken, alcohol en overgewicht, die allemaal een negatieve invloed op de bloedcirculatie hebben. Met de oplossingen die in de video beschreven worden krijg je eenvoudige maar al goede instrumenten om een eerste stap tegen trombosevorming te zetten.

Benieuwd hoe je jouw werkomgeving gezonder kan maken en op die manier de productiviteit van jou en je werknemers omhoog kan krikken? Maak snel een afspraak en kom het te weten!

Deel dit artikel

ODE AAN DE SLIPPER

ODE AAN DE SLIPPER

Wees eens lief voor je voeten, kies je schoeisel met zorg, zowel thuis als op je werk. Meeslepend zong hij, Elvis...

Lees meer
Roestvrije gewoontes

Roestvrije gewoontes

Over de kracht van gewoontes en de zin van checklists. Heel veel acties en handelingen verricht je zonder erbij na te...

Lees meer