Zitdiepteverstelling, ook als deze niet beschikbaar is

door | mrt 19, 2020

Voor hoogwaardige en ergonomische bureaustoelen is een individuele instelling van de zitdiepte standaard. Met deze optie wordt een bureaustoel flexibel en de zitdiepte kan zo individueel aan elke lichaamsgrootte aangepast worden.

Helaas is de zitdiepte bij vele bureaustoelen niet mogelijk in te stellen. Dit wordt vooral voor kleinere mensen een probleem. Kleine mensen krijgen geen rugsteun meer omdat de zitdiepte te groot is, en kunnen snel in een ongezonde positie komen met een scheve rug. De gevolgen zijn vaak rugklachten, maar ook schouderverspanningen of nekproblemen.

Er zijn enkele trucjes om deze kwalen te voorkomen. In mijn video laat ik verschillende eenvoudige maar toch zeer effectieve mogelijkheden zien om een stoel individueel in te stellen zonder dat er de optie zitdiepteverstelling is.
De klassieke en eenvoudigste tip is een klein kussen. Dit moet zo geplaatst worden dat het de rug ondersteunt. Indien nodig kan meer dan één kussen gebruikt worden om contact met de rug te garanderen, vooral met de onderrug en de lendenstreek. Hierdoor wordt de zitdiepte van het zitkussen automatisch verminderd.

Een andere eenvoudige truc is een opgerolde handdoek. Ook dit zou het beste in de lendenstreek geplaatst worden, d.w.z. de onderrug. Dit voorbeeld van een opgerolde handdoek of kledingstuk is ook ideaal voor gebruik in een vliegtuig, omdat er meestal niet genoeg kromming in de lendenstreek van de rugleuning is.

Een ballon is ook een wondermiddel tegen te diepe zitkussens. De ballon moet niet te veel opgeblazen worden zodat de lucht in de ballon gemakkelijk kan bewegen.
De half-opgeblazen ballon wordt weer in de lendenstreek geplaatst, bij voorkeur in het gebied van de wervels L4/L5, d.w.z. in de onderrug. Dit is het gebied waar de meeste hernia’s voorkomen en daarom is het raadzaam om hier een ondersteuning te hebben zodat de wervelkolom in zijn natuurlijke S-vorm blijft en de rug ondersteund wordt. Dit creëert twee positieve effecten:
Aan de ene kant kort je de zitting in en aan de andere kant krijg je automatisch een dynamische zitting met de ballon, wat heel gezond is. Elke beweging met het bovenlichaam verschuift de lucht in de ballon en zorgt zo voor een aangenaam vrij schommelen en dynamisch zitten, ook als de rugleuning vast zit. Zo help je je tegen een hernia te beschermen en kan je ergonomisch zitten, zelfs als je een eenvoudigere bureaustoel hebt die nauwelijks te verstellen is.

Benieuwd hoe je jouw werkomgeving gezonder kan maken en op die manier de productiviteit van jou en je werknemers omhoog kan krikken? Maak snel een afspraak en kom het te weten!

Deel dit artikel

ODE AAN DE SLIPPER

ODE AAN DE SLIPPER

Wees eens lief voor je voeten, kies je schoeisel met zorg, zowel thuis als op je werk. Meeslepend zong hij, Elvis...

Lees meer
Roestvrije gewoontes

Roestvrije gewoontes

Over de kracht van gewoontes en de zin van checklists. Heel veel acties en handelingen verricht je zonder erbij na te...

Lees meer